Lyhyt hakukoneopas miten käytän internetin hakukoneita
Google
kello: 15:49, pvm: 5.12.2024 Yhteystiedot, yhteydenotto ja palaute Riihimäen paikallishakemisto
Pääsivu
Web design suunnittelu
Jos web-sivujesi tarkoitus on asiakashankinta, tulee näiden ohjeiden noudattamatta jättäminen kalliiksi.
Sivut hakukoneeseen
Tämä tuo sivuillesi kävijöitä, jotka ovat kiinnostuneita *täsmälleen* siitä mitä tarjoat.
Mainonta ja markkinointi internetissä
Internetin hakukoneissa näkyminen on edullisinta mainontaa ja markkinointia.
Varo ammattitaidottomia
Asiakas maksoi paremmasta hakukonenäkyvyydestä mutta hänen sivunsa poistettiin hakukoneesta kokonaan ...
Asiakas maksoi internetsivujensa kävijöistä, mutta ne ohjattiin hänen kilpailijalleen ...
Hakusanaoptimointi
Hakukoneopas
Hakukonemarkkinointi
Internetsuunnittelu
Parhaat hakukoneet
Yhteydenotto ja palaute


Internetsivujen suunnittelu ja markkinointi
"Netti markkinointi" -virheet
Nettimarkkinointi ja Web virheet

Lyhyt hakukoneopas

Miten käytän internetin hakukoneita

50-200 miljardia sivua

Internetissä on eri arviosta ja arvioijasta riippuen tällä hetkellä 50-200 miljardia sivua. Näistä on suomenkielisiä arviolta 100 miljoonaa. Sivujen osoitteet perustuvat seuraavanlaiseen logiikkaan: yritykset ja yksityishenkilöt rekisteröivät itselleen domainin (eli pääosoitteen, voitaisiin kääntää myös valtakunnaksi), jonka alasivuille he sijoittavat haluamansa asiat.

Lyhyt hakukoneopas miten käytän internetin hakukoneitaSuomessa, Ruotsissa ja muutamassa muussa maassa domainin saa rekisteröidä vain yritys tai yhdistys ja domainiksi hyväksytään vain yrityksen nimi. Syyskuussa 2003 tämä vapautuu Suomessa ja .fi päätteisiä osoitteita annetaan kunhan osoite on vapaa eikä hyvän tavan vastainen.

Muissa maissa domaineja voivat rekisteröidä yhtä hyvin yritykset kuin yksityishenkilötkin ja nimeksi hyväksytään mikä tahansa kirjaimista ja/tai numeroista muodostuva yhdistelmä, kunhan sitä ei ole kukaan muu ehtinyt varata ensin.

Myös suomalaiset saavat rekisteröidä näitä "vapaita" domainnimiä silloin kun he rekisteröivät niitä ulkomailta, eikä Ficoralta (ent. Suomen Telehallintokeskus). Ja kaiken huippuna, jos joku, yksityishenkilö tai yhteisö, ei halua rekisteröidä omaa domainia, hän voi aina sijoittaa omat sivunsa jonkun toisen sivujen sekaan.

Sanomattakin on selvää, että tuloksena on kaaos, josta on usein mahdotonta löytää yhtään mitään, halutuista tiedoista puhumattakaan. Ongelma on tiedostettu jo lähes kymmenen vuotta, siitä asti, kun nykyinen hypertekstiin ja kuviin perustuva www tuli Internetiin.

Ensimmäinen ratkaisu

Ensimmäinen ratkaisu siihen saatiin vuonna 1994, kun ensimmäiset luettelot, Galaxy ja Yahoo perustettiin. Nämä olivat kuitenkin vain luetteloita, jossa sivut oli jaettu aihepiirin mukaan eri ryhmiin ja tämä ryhmäjako helpotti oikean asian löytämistä.

Vielä parempi ratkaisu Internet-kaaokseen saatiin, kun ns. hakukoneet kehitettiin. Hakukoneen periaate Hakukone on määritelmän mukaan ohjelma, joka etsii jatkuvasti Internetistä uusia sivuja, analysoi ne ja liittää ne hakemistoonsa erityisten hakusanojen mukaan. Analysointi tapahtuu käytännössä eri hakukoneissa erilaisilla menetelmillä. Näitä menetelmiä kehitetään jatkuvasti paremmiksi, ja niiden täsmällinen toiminta on joka hakukoneessa suuri salaisuus, jota ei paljasteta.

Salaisuutta pääsee raottamaan

Tätä salaisuutta pääsee raottamaan tutkimalla ja analysoimalla erilaisten sivujen löytyvyyttä eri hakusanoilla. Tähän työhön perustuu ammattitaitomme internetin hakukoneoptimoinnissa. Perustoiminto on kuitenkin kaikissa hakukoneissa hyvin pitkälle samanlainen. Hakukoneet tutkivat mitä sanoja sivulla on käytetty ja sen mukaan pyrkivät "päättelemään" mikä sivun aiheena on. Sitten erilaisten menetelmien avulla hakukone laittaa sivut paremmuusjärjestykseen kunkin hakusanan mukaan.

Niinpä, kun jollakin sivulla kerrotaan seikkaperäisesti perhokalastusreissusta Näätämöjoelle, hakukone tulee todennäköisesti nostamaan tämän sivun melko hyville sijoituksille hakusanoilla "perhokalastus" ja "Näätämöjoki". Lisäksi sivuilla esiintyy tietysti monia muitakin sanoja. Jos esimerkiksi siellä mainitaan, että Näätämölle matkustettiin Opel Vectralla, hakukone indeksoi sivut myös hakusanalla "Opel Vectra". mutta koska se oli vain sivuroolissa kyseisellä sivulla, sivu sijoittuu huomattavasti huonommin hakusanalla "Opel Vectra".

Hakukoneiden ohjelmia kehitettäessä pääasiana pidetään sitä, että ohjelma pystyy mahdollisimman hyvin sijoittamaan sivut oikeaan järjestykseen. Niinpä kun sitten haet perhokalastuksesta kertovia sivuja, hakukone antaa sinulle ensimmäiseksi 10 sen mielestä parasta perhokalastuksesta kertovaa sivua. Näin sinun ei tarvitse kelata läpi kymmeniä tai tuhansia sivuja, joilla sana "perhokalastus" on mainittu, vaan saat parhaat sivut ensimmäisenä. Kone on tietenkin aina kone, ja virheitä sattuu, mutta pääsääntöisesti hakukoneet onnistuvat nykyään aika hyvin erottamaan jyvät akanoista.

HAKUSANOJEN VALINTA (markkinoijalle)

On ensiarvoisen tärkeää valita oikeat hakusanat joilla haluat sivujesi löytyvän internetin hakukoneista. Liian yleisillä hakusanoilla on vaikea päästä hakutulosten kärkeen ja ihmiset hakevat yleensä tarkkaan sitä mitä etsivät.

Hakukoneiden valinta onkin helpompaa, paljon käytettyjä hakukoneita ei ole monta ja osalla niistä on samat hakurekisterit. Periaatteessa riittää 5 suomalaista, joista itse asiassa kaksi paria ovat yhdistyneet, joten on vain 3 eri tietokantaa. Ulkomaisista riittää periaatteessa kaksi joiden hakukantoja suuri osa muista käyttävät.

Tietenkin hakukoneita on maailmalla tuhansia, mutta niiden kanssa on lähdettävä siitä, että ne käyttävät toistensa hakukantoja ja vain harvat hakukoneet ovat todella suosittuja.

Valitessasi hakusanoja pidä mielessä erityisesti seuraavat kolme asiaa:

Hakusana voi muodostua yhdestä tai useammasta sanasta. Hakusana voi siis olla esimerkiksi "alihankinta", mutta yhtä hyvin se voi olla: "putken kierreosat" tai "ruostumattoman teräksen työstö".

Hakusanoja ajatellessasi sinun on asetuttava asiakkaasi "saappaisiin". Kuvittele olevasi oman yrityksesi potentiaalinen asiakas, joka ei ole koskaan kuullut yrityksestäsi, mutta kaipaa juuri Sinun yrityksesi tuotteita tai palveluita. Mieti sitten, mitkä olisivat ne hakusanat, jotka kirjoittaisit hakukoneeseen. Tämä saattaa useinkin erota siitä, millä sanoilla itse kuvailet tuotettasi.

Autamme omia tietokantojamme hyväksi käyttäen asiakkaitamme löytämään optimaaliset hänen alaansa sopivat hakusanat, joiden kautta potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksen sivuille. Esimerkiksi "hitsauspalvelu" kuvaa hitsausalan yrityksen omistajan mielestä hyvin hänen toimintaansa, hänhän tarjoaa palvelua ja sana kuulostaa muutenkin hyvin myönteiseltä. Potentiaaliselle asiakkaalle tämä sana ei kuitenkaan tule ensimmäisenä mieleen, vaan huomattavasti todennäköisemmin hän kirjoittaa hakukoneen ruutuun sanat: "hitsausta", "hitsaajia" tai "tig-hitsausta".

Yrityksen nimi kannattaa lisätä hakusanojen joukkoon. Vaikka yrityksesi sivut olisivat yrityksen nimen mukaisessa domainissa, www.firma.fi, yllättävän suuri osa ihmisistä ei kirjoita sitä suoraan, vaan hakee yritystäsi hakukoneen kautta, vaikka tietäisikin sen nimen. Usein yrityksen Internet-sivut on toteutettu siten, ettei firman nimeä varsinaisesti korosteta siellä, ja niinpä hakukoneet eivät tuokaan yrityksen omia sivuja ensimmäisenä, vaan tarjoavat kaikenlaisia muita paikkoja, joista nimi löytyy.

Hakusanoja harkitessa kannattaa ensin kirjoittaa paperille kaikki mitä mieleen juolahtaa ja aloittaa kriittinen tarkastelu ja järjestäminen vasta kun ei yhtään uutta löydy. Tämän lisäksi käytämme tietokantoja ja taustatutkimusta relevanttien hakusanojen löytämiseen.

Parhaat hakukoneet

Hakukoneita on tätä kirjoitettaessa tuhansia ympäri maailmaa. Mutta käytännössä niistä kannattaa käyttää vain muutamia. Joka maassa on tietenkin omat hakukoneensa, joita kannattaa käyttää silloin kun haetaan tietoa jostakin tietystä maasta USA:n ulkopuolelta.

Maailmanlaajuisia hakuja tehdessä päästään hyvin pitkälle pelkästään suurimmalla hakukoneella: www.Google.com

google.com

Google ilmestyi hakukonemarkkinoille vasta joku vuosi sitten ja se on vallannut markkinat pyörremyrskyn lailla. Google on ehdottomasti paras hakukone tällä hetkellä. Myös Googlen voi räätälöidä hakemaan vain tietyllä kielellä tehtyjä sivuja, mukana myös Suomi.

Myös siihen asti itsenäisenä pysynyt www.Yahoo.com rupesi käyttämään Googlea hakukoneenaan. Samoin Kolumbus käyttää nykyään pääsivullaan Googlea. Muut Googlen lisäksi on muutama maailmanlaajuinen suuri hakukone, joista mainittakoon www.Lycos.com.

www.alltheweb.com

Hakukone joka pyrkii haastamaan Googlen. Hakutulosten laadussa on vielä kehittämisen varaa, mutta sen koko on samaa luokkaa kuin Google. Ainoa varma Googlen uhkaaja.

www.altavista.com

Altavista on yksi vanhimmista hakukoneista ja nykyään se on oma New Yorkin pörssissä (NASDAQ) noteerattu yhtiönsä. Altavista tavoittaa erittäin suuren määrän sivuja (noin miljardi) ja se toimi aikaisemmin erittäin hyvin mutta menetti vuoden 2001 aikana yli puolet käyttäjistään lähinnä Googlelle.

Altavistassa on mahdollista rajata haku tiettyyn kieleen ja näiden kielien joukossa on myös suomi. Tätä hyväksi käyttäen Altavistalla voidaan tehdä myös erittäin tehokkaita hakuja, jotka on rajattu vain Suomeen. Mutta Altavista päivittyy ajoittain niin huonosti, ettei ajankohtaisia ja uusia asioita kannata sieltä hakea.

Altavistalla on myös oma täysin suomalainen versio, MTV3:n sivuilla osoitteessa www.mtv3.fi .

On kuitenkin hyvin harvinaista, että muista hakukoneista löytyisi jotain tietoa paremmin kuin edellä esitellystä voimakolmikosta, joten muita tarvitaan nykyään melko harvoin.

Suomalaiset hakukoneet
www.suomi24.fi

evreka.fi on itse asiassa ruotsalainen hakukone, mutta siitä on myös täysin suomenkielinen versio, joka on ihan hyvä vaihtoehto Suomesta haettaessa. Evrekan kanssa on yhdistynyt www.suomi24.fi ja tämä yhteenliittymä on parhaiten ajan tasalla oleva sekä laajin suomalaisista hakukoneista. Jos haet tietoa vain Suomesta, on tämä sinun valintasi.

Edellä tulikin jo käsiteltyä www.MTV3.fi versio Altavistasta ja www.elisa.net Kolumbuksen (Elisan) versio Googlesta. Suomalaisista hakukoneista www.fi ja fi.soneraplaza.net ovat yhdistyneet. Se erittäin käytetty suomalainen hakukone ja hakemisto, eli siinä on myös Yahoo-tyyppinen linkkihakemisto, jossa sivut on manuaalisesti lajiteltu aiheen mukaan. Viime aikoina tämä yhteenliittymä on toiminut hitaammin kuin seuraavaksi esiteltävä yhteenliittymä:

Myös Jippiin (entinen Saunalahti, entinen dlc, netti.fi, nettilinja, jne. jne...) sivuilla on oma hakukoneensa, mutta sen käyttö on erittäin vähäistä.

Hakusanojen valinta (hakijalle)

Kaikki hakukoneet toimivat siinä mielessä samalla periaatteella, että kaikissa on ruutu, johon syötetään haluttu hakusana tai hakusanat ja painetaan jotain nappia tai enteriä, ja hakukone lähtee etsimään tietokannastaan sivuja, joissa kyseisiä hakusanoja on käytetty. Jotta Internetistä löytäisi haluamansa asiat ja sivustot, on tärkeää osata valita käytetyt hakusanat oikein.

Tätä vaikeuttaa vielä suomenkielen kielioppi, eli sanojen taivutus. Joskus kannattaakin kokeilla sanoja eri taivutusmuodoissa ja näin saa eri tuloksia. Eri hakukoneissa on erilaisia erikoiskäskyjä, tarkennuksia, ym. Jos erityisesti kiinnyt johonkin hakukoneeseen, kannattaa ehkä tutustua tarkemmin kyseisen hakukoneen mahdollisuuksiin, mutta muuten pärjää aika pitkälle ihan perussanoilla.

Hakusana eroaa suomenkielen kieliopin sanasta siinä, että hakusana saattaa muodostua kahdesta tai useammastakin eri sanasta. Joskus tarkemman tuloksen saamiseksi kannattaa lisätä hakuruutuun useampiakin hakusanoja. Silloin päästään tarkemmin sivuihin, joilla esiintyy suurempi osa halutuista sanoista.

Esimerkki 1.

Jos olet edelleen kiinnostunut perhokalastuksesta Näätämöjoella, ei kannata käyttää hakusanaa perho. Se on liian laaja, saat sivuja, jotka kertovat ravintolakoulu Perhosta ja useista ihmisistä, joiden sukunimi on Perho. Hakusana perhokalastus päästää sinut jo asiaan, mutta kun laitat hakusanaksi perhokalastus Näätämöjoki tai perhokalastusta Näätämöjoella, saat juuri sitä asiaa, mistä olit kiinnostunutkin.

Näistä kahdesta vaihtoehdosta ensimmäinen on parempi, siksi että sanat ovat perusmuodossa ja toisaalta siksi, että "perhokalastus"-sanan perusmuoto itse asiassa sisältyy taivutusmuotoon "perhokalastusta". Tämän vuoksi ensimmäinen vaihtoehto tuottaa enemmän sivuja.

Eri hakukoneet kohtelevat taivutusmuotoja erilailla, joten aina ei ole selvää löytyykö kalastusta -sanan haulla kaikki kalastus-aiheiset sivut. Suomenkielen taivutusmuodot aiheuttavat hakusanojen valintaan omat vaikeutensa, ja joskus kannattaakin kokeilla hieman eri muotoja, koska ne tuottavat erilaisia tuloksia.

Esimerkki 2.

Joku kriminaali on rikkonut Opel Vectrastasi vasemmanpuoleisen takaoven lasin. Hakusana Opel on taas liian laaja, tuloksena on kaikenmaailman harrastekerhoja ja yksityishenkilöitä, jotka sattuvat omistamaan Opelin, onpa joukossa muutama hevosaiheinenkin sivu.

Kokeilet sitten hakusanaa opel vectra vasen takaoven lasi. (Tänä päivänä useimmat hakukoneet eivät erota toisistaan isoja ja pieniä kirjaimia. Joitakin poikkeuksiakin on, mutta tämän kyllä huomaat nopeasti.) Et saa yhtään sivua. Vaihdat sanan lasi tilalle sanan ikkuna. Tämä tuottaa pari vanhaa sivua. Tässäkin tapauksessa paras vaihtoehto löytyy edellisten välistä.

Hakusanat eivät saa olla liian laajoja, mutta ne eivät myöskään saa rajata liikaa. Kokeilepa hakusanoja opel varaosat. (Aivan kuten edellisessäkin esimerkissä, nyt on taas perusmuoto Opel parempi kuin taivutusmuoto Opelin.) Nyt saat hyvän valikoiman sivuja, joilla myydään sekä uusia, että käytettyjä Opelin osia.

Esimerkki 3.

Haluat löytää kaiken mitä Internetissä kerrotaan naapuristasi Virtasen Joresta. Kirjoitat hakukoneeseen sanat jorma virtanen. Hämmästykseksesi saat mm. Finlandia-hiihdon tulosluettelon. Eipä olisi uskonut tuostakaan kaverista...

Käytyäsi läpi tulosluettelon toteat, että siellä oli vain Jorma Jussila sijalla 123 ja Matti Virtanen sijalla 793. Tähän auttaa useimmissa hakukoneissa (mm. altavista ja google) se, että kirjoitat lainausmerkit nimen ympärille: "jorma virtanen". Nyt saat tulokseksi vain sellaisia sivuja, joissa sanat "jorma" ja "virtanen" ovat joko peräkkäin tai hyvin lähellä toisiaan. ("jorma virtanen" ja "virtanen jorma" ovat hakukoneen kannalta sama asia ja ne tuottavat samat tulokset.) Tätä voi joskus käyttää hyväkseen myös muissa kuin henkilön nimellä tehtävissä hauissa.

Lyhyt hakukoneopas eli miten käytän internetin hakukoneita on uutistoimisto.com asiakaspalvelun artikkeli. Jos haluat yrityksesi internetsivut löytymään alasi tärkeimpien hakusanojen kärkipäästä ota meihin yhteyttä

Lisätietoja antaa

Kovan työruuhkan vuoksi emme valitettavasti pysty ottamaan uusia toimeksiantoja.


LINKIT:

Internetmarkkinointi
PÄÄSIVU:
Internet markkinointi tuo uusia asiakkaita:

Asiakashankintaa edullisimmillaan: Internet markkinointi. Potentiaaliset asiakkaasi liikkuvat internetissä ja käyttävät ilmaisia hakukoneita. Miten saat tämän asiakasvirran omille internetsivuillesi.
--- Internetmarkkinointi, lue lisää...


Lisää kävijöitä sivuillesi

Jos myyt puunsuoja-aineita, sivusi pitäisi löytyä hakutulosten kärjestä sanoilla "puunsuoja", "puunsuojaus" ja tietenkin myös "homeongelma". Muutenhan välttelet asiakkaitasi!
--- lue lisää...

Markkinointi ja mainonta internetissä

Jos et itse tee jotain tehokasta sivujesi markkinoimiseksi, ei niille TULE vierailijoita. Ei nyt, eikä tulevaisuudessa. Tutkimukset ja käytäntö ovat osoittaneet, että hakukoneiden kautta tehty markkinointi on kustannustehokkainta.
--- lue lisää...

Hakusanaoptimointi - asiakashankinta edullisimmillaan

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion teknillinen korkeakoulu suoritti tutkimuksen siitä, miten ihmiset löytävät kaipaamansa Internet-sivut. Tutkituista 86% löysi etsimänsä hakukoneiden avulla.
--- lue lisää...


Internetmarkkinointia väärin - jokaisella alalla on sudenkuopat.

Internetmarkkinointi tuottaa oikein tehtynä loistavia tuloksia - väärin tehtynä se ei toimi.
--- lue lisää...


Lyhyt hakukoneopas - miten käytän internetin hakukoneita

Hakukoneita on tuhansia ympäri maailmaa. Mutta käytännössä niistä kannattaa käyttää vain muutamia.
--- lue lisää...


Hakukoneoptimointi / hakukonemarkkinointi - uusia asiakkaita internetistä

Hakukoneoptimointi on tehokasta mutta uutta ja siksi se tehdään usein väärin ja hyöty menetetään.
--- Hakukoneoptimointi, lue lisää...


Webdesign eli internet suunnittelu

Internetsivujen suunnittelu yrityksille jotka haluavat että sivut tuottavat enemmän kuin aiheuttavat kuluja
--- lue lisää...


Parhaat internet hakukoneet - miten löydän tietoa internetistä

Mikä on paras ja laajin hakukone? Mitä kannattaa käyttää?
--- lue lisää...

Internetsivujen suunnittelu

Web design suunnittelu oikein

Web-sivujen on tuotava lisää asiakkaita tai tuettava muuten keskeisesti asiakashankinnassa ja markkinoinnissa. Jos web-sivujesi tarkoitus ei ole asiakashankinta tai sen tukeminen, ei tämä artikkeli ole sinua varten.
--- lue lisää...


Internetsivujen suunnittelu ja markkinointi

Mitä tulee huomioida, että nettisivut tukevat liiketoimintaa tehokkaasti -- eikä tule satsattua sellaiseen, mikä ei tuota muuta kuin toiveunissa.
--- lue lisää...


"Netti markkinointi" ja suunnitteluvirheet

Jopa menestyvät Internet-yritykset kärsivät näistä sudenkuopista. Se rajoittaa heidän kykyään saada enemmän vierailijoita sivuilleen, pitää heitä kiinnostuneina jatkossa ja saamalla tuloja Internetin avulla.
--- lue lisää...


Nettimarkkinointi ja sivujen virheet (jatkoa)

Nettimarkkinointi ja yleisimmät kävijöiden kohtaamat negatiivisuudet
--- lue lisää...


Asiakashankinta LINKIT:
Koulutusvinkkejä:
Huumoria päivän kevennykseksi: vitsit



Ohjelmapalveluja:
Polttari-ohjelma ammattitaidolla ja vuokrataan pelejä

Takaisin ylös

Copyright © Uutistoimisto.com 1999-2004. Viimeksi päivitetty 06.03.2004 klo 18.00